Omicron: jó hír, rossz hír és mit jelent ez

maszk a lány kezében, omicron
december 27, 2021 0 Comments

A világot Omicron cunami sújtja. Tudósok, politikusok és valójában mindannyian azon küszködünk, hogy mit jelent ez életünkre nézve. Az Egyesült Királyság egyes részein és más európai országokban a korlátozások szigorodnak az új változat kezelése érdekében.

Folyamatosan érkeznek az új információk – egyesek aggasztóak, mások pozitívak. Szóval hol tartunk?

Könnyű elfelejteni, de sokkal fényesebb helyen járunk, mint tavaly ilyenkor, amikor karácsony napján sokan nem találkozhattunk a családdal. A “karácsonyi buborék” szabályai szerint az ország egyes részein csak azokkal tölthette a napot, akikkel együtt él. Az összejövetelek méretét azonban az Egyesült Királyságban korlátozták.

Az Alpha változat 2020 végén bekövetkezett térnyerése novemberben zárolásokhoz vezetett, az újévben pedig hosszúra, mivel az oltási program még csak most indult be. Skóciában, Walesben és Észak-Írországban a jelenleg érvényben lévő vagy a Boxing Day-en hatályba lépő szabályok ehhez képest sokkal kíméletesebbek.

Ha elkapja az Omicront, kisebb a valószínűsége annak, hogy súlyosan megbetegszik, mint a korábbi változatoknál. A világ minden tájáról származó tanulmányok egybehangzó képet festenek arról, hogy az Omicron enyhébb, mint a Delta változat, és 30-70%-kal kisebb az esélye annak, hogy a fertőzöttek kórházba kerülnek.

Az Omicron megfázásos tüneteket okozhat, például torokfájást, orrfolyást és fejfájást, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinél enyhe lesz, és néhányan továbbra is súlyosan betegek lesznek. Úgy tűnik, hogy a vírus változásai kevésbé veszélyessé tették, de a súlyosság csökkenése többnyire az oltás és a korábbi Covid-rohamok eredményeként kialakult immunitás következménye.

Aggodalomra ad okot, hogy a súlyosság csak az egyenlet egyik fele, ha érdekel, hogy a kórházak képesek-e megbirkózni vele. Ha az Omicron feleakkora valószínűséggel kerül kórházba, de kétszer annyi ember fertőződik meg, akkor a kettő megszűnik, és visszatérhet az elsőhöz.

Az Omicron igazi tehetsége pedig megfertőzi az embereket. Gyorsabban terjed, mint más változatai, és megkerülheti az oltások és a korábbi fertőzések elleni immunvédelmet.

Az Egyesült Királyságban rekordarányú a Covid-fertőzöttek száma, csütörtökön a megerősített esetek száma elérte a 120 000-et – és ez alulbecslése annak, ami valójában történik, mivel nem mindenki kap tesztet, és azok, akik többször elkapják, nem szerepelnek a számokban.