Mi a különbség a szerver bérlés és a szerver hoszting között?

szerver bérlés
június 28, 2021 0 Comments

Ha idegen szavakkal találkozunk, akkor gyakran megijedünk, hogy miről is van szó éppen? Hasonlóan érezhetjük magunkat akkor, ha korábban nem volt dolgunk szerver bérléssel, ebből fakadóan nem tudjuk, hogy ez miben tér el a szerver hosztingtól.

Pedig a válasz nagyon egyszerű, két teljesen különböző szerver szolgáltatásról van szó, melyek közt eléggé könnyen különbséget lehet tenni.

A szerver bérlés egy olyan szolgáltatás, amikor extra méretű tárhelyre lenne szükségünk, mondjuk a weboldalunk üzemeltetéséhez, mely esetében, különösen, ha sok a felhasználó az oldalon, nagy tárhely kell, hogy elbírja azt a nagy forgalmat a felület. Felesleges lenne csak ezért egy saját szervertermet kialakítani az irodánkban, otthonunkban, sokkal kifizetődőbb, ha online megoldást választunk, előfizetünk egy szerver bérlésre, azaz egy teljes fizikai szerver, számítógép tárhelyének a kizárólagos használatára.

Ettől némiképp eltér a szerver hoszting, ami lényegében akkor válik érdekessé számunkra, ha már van egy fizikai tárhelyünk, azaz egy nagy kapacitású számítógépünk, amelyen futnak a programjaink, ahol tároljuk az adatokat. Azonban ennek a gépnek a fenntartásával nem szándékozunk időt tölteni, ne adj’ Isten terhet is jelent számunkra ez a munka, vagy csak pusztán nem érezzük biztonságosnak, hogy egy félig-meddig őrizetlen irodában tároljuk az értékes gépünket, melyet az méginkább értékesebbé tesz, hogy a cégünk, magánéletünk is rá van töltve. Ha ilyen helyzetben találjuk magunkat, akkor könnyíthet rajtunk a szerver hoszting, melynek az a lényege, hogy egy már amúgy is őrzött és fizikai körülmények szempontjából optimálisan kialakított szerverterembe beadjuk a szerverünket működtetésre és megőrzésre. Ilyen szervertermet tart fent a Tárhely.eu is, akiknek banki biztonsági rendszerrel ellátott termeiben mindkét fent említett szolgáltatás elérhető.