A sport különböző céljai

sport, futás
május 25, 2022 0 Comments

Az egészséges életmód híveinek életében biztosan fontos szerepet tölt be a sport, a testmozgás. Ám ez nem jelenti feltétlen azt is, hogy versenyszinten sportolnak, vagy díjazásért sportolnak, vagy csapateredmények szintjén mérik a képességeiket.

A sportnak lehet célja önmagában az egészség, a mindennapi, vagy rendszeres testmozgás fenntartása, és így a fitt érzet kialakítása és megőrzése. Lehet a sport hobbi, ami akár régóta tartó kész mentálhigiénés tevékenység, ugyanúgy, mint másnak az utazás, vagy zenehallgatás. Lehet menekülés a hétköznapokból, ahogy például a napjainkban már egyre nagyobb teret hódító extrémsportok valahol ilyen célt szolgálnak. És lehet a csapatjátékok egyik célja a szociális érzékek fejlesztése a testmozgással egybekötve.

Főleg gyerekkorban ez sok kisfiú számára például a fociban ölt testet, ami egyszerre köti le a sok energiát, közben pedig tanítja őket a csapatban való gondolkozásra. Nem azokat szeretik a csapatjátékokban, akik individualista, önző módon játszanak, egy csapatban bizony meg kell tanulni passzolni, és közösen elérni eredményeket. Ezeken túl pedig léteznek a tényleg eredményorientált versenysportok, ahol a folyamatos versenyszellem teng a sportolókban, és a folyamatos díjak megnyerése, szintek meglépése a hajtóerő.