A műanyag ablak, mint hangszigetelő

nagy műanyag ablak
december 13, 2022 0 Comments

Minden házon vannak ablakok és némelyik nem csak hőszigetelő és szellőztető funkciót tölt be, hanem hangszigetelést is. Vannak, akik érzékenyebbek a kintről beszűrődő hangokra, vagy szimplán csak hangosabb környezetben élnek, azokban fontos végiggondolni, amikor ablakot választanak, hogy a hangszigetelő tulajdonságai milyenek az ablaknak. 

Három tényező alapján növelhetjük a műanyag ablak hangszigetelésének a hatékonyságát: a profil vagy ablakkeret tulajdonságai, az üvegezés hangszigetelése, illetve az illesztések hanggátlása. A nyílászárók üveg szerkezete képes arra, hogy csökkentse a bejövő zajokat, és az alábbiakat érdemes szem előtt tartani, amikor választás elé kerülünk: az üvegek vastagsága  (minél vastagabbak az üvegek, annál jobb a zajszűrés), az üvegek közötti távolság (és a közöttük lévő töltőgáz), és az üvegek hangzáró fóliával való bevonása.

Ezek mind segítik a műanyag ablakok hangszigetelését. Előfordulhat, hogy a cél hatékonyabb elérése érdekében a műanyag ablak üvegei különböző vastagságúak, ezzel növelve a hatékonyságot. Az általános üvegvastagság 4 mm, de ez növelhető 6, 8 vagy akár 10 cm-re. Az üvegtáblák közötti rés növelése is segíthet a hangszigetelésben: az általános légrés 16 mm, ezt van, hogy felemelik 18-22 mm-re is.

A hangszigetelés hatékonyságát növelhetjük, ha a műanyag ablakhoz megfelelő redőnyt vásárolunk. A redőnylécek egymáshoz szorosan zárnak, így jelentősen javítani tudják a nyílászárók hangszigetelését. A redőnyöket egyedi méretben, elektronikus vagy manuális szerkezettel is vásárolhatjuk.